By MosHer

Dobrodošli na moj blog! Ovdje možete pročitati razne priče i tekstove. Ne zamjerite što ne pišem baš redovno, ali se nadam da ćete, ipak, biti zadovoljni sa onim što pročitate. HVALA VAM ZA POSJETU I ČITANJE!!!

03.08.2014.

Alan Ford pripremio mnoge za život

            *NAPOMENA: Tekst koji slijedi napisao je Nikola Vidačković, a objavljen je u listu „Nezavisne novine“ (http://www.nezavisne.com), 2. avgusta 2014. godine.

Ensvid Hadžajlić - MosHer

 

 

            Pored kompjutera, ekspanzije raznih onlajn igrica i virtualne zabave, strip je danas skoro zaboravljena umjetnost, ali koja ipak egzistira zahvaljujući grupama nepopravljivih romantika kao što je Dario Račić, Banjalučanin sa kolekcijom od više stotina stripova “Alan Ford”, te zaposleni i posjetioci striparnica kojih je doduše sve manje u regionu, i sličnih njima.

            Oni kažu da kult najčitanijeg jugoslovenskog stripa “Alan Ford” i dalje živi, te da je upravo taj strip pripremio za život mnoge generacije mladih.

            Živopisni likovi Broj Jedan, Sir Oliver, Bob Rok, Grunf i drugi, okupljeni oko tajne grupe TNT, poznati su svakome ko je pročitao makar jednu epizodu “Alana Forda”. Strip dvojice italijanskih autora Lućana Sekija, poznatijeg po pseudonimu Maks Bunker, i Roberta Raviole - Magnusa, nastao 1969. godine, uživao je kultni status ponajviše među ljubiteljima devete umjetnosti u bivšoj Jugoslaviji. Svojevrsni fenomen popularnog stripa, koji ove godine slavi 45. rođendan, upravo je u tome što je bio čitan samo u bivšoj Jugoslaviji i Italiji, a iako je slavna cvjećara smještena u Njujorku, nikad nije preveden na engleski.

            HUMOR BLIZAK NAMA: Na prostoru bivše Jugoslavije strip je doživio veliki uspjeh jer je i humor iz stripa dosta blizak našem mentalitetu, a prisutna je i kritika raznih društvenih pojava.

            Britka satira iz stripa i dalje se redovno citira, čak i među onim rijetkim ljudima koji ne znaju ko je Grunf, ali ne mogu da se ne slože s njegovim krilaticama poput one: “Bolje ispasti budala nego iz voza”.

            “Stripove sam počeo čitati kao klinac od sedam godina. To je tada bilo nešto što se podrazumijevalo, redovno smo kupovali, čitali i razmjenjivali između sebe, tako da smo na neki način odrasli uz različite vrste heroja i antiheroja, zlikovaca i dobroćudnih šaljivdžija i od njih naučili mnogo toga što nam je koristilo kasnije u životu. Siguran sam da svako od nas u svom okruženju ima ponekog Boba Roka, malog čovjeka i radnika maltretiranog od strane nadređenih”, kaže nam Banjalučanin Dario Račić.

            On, kao i drugi ljubitelji ovog stripa, kaže da generacija koja je odrasla uz strip danas, kada se bori sa raznim životnim problemima, vjerovatno razumije kultnu rečenicu: “Boli me sve i još mnogo toga”.

            Za one koji ne znaju baš ništa o ovom stripu - priča je smještena u Njujorku i prožima slojeve američkog društva u kojem je na sceni socijalna nepravda, licemjerje i dolar kao vrhunska svetinja i motiv koji pokreće sve junake stripa.

            Među obožavaocima “Alana Forda” govorilo se da je strip zabranjen u Americi pod optužbom da je ljevičarski. Što se tiče bivše Jugoslavije važno je napomenuti da je i strip prolazio kroz ruke cenzora, pa su ponekad rečenice ili čak strane izbacivane ili mijenjane.

            Grupa TNT je ime spomenute grupe tajnih agenata koji posluju iz prodavnice cvijeća u Njujorku, koju koriste kao paravan za izvođenje svojih zadataka. Oni su nesposobni i lijeni, ali takođe i inteligentni i lukavi, naročito kad to odgovara njihovim ličnim interesima. U središtu pažnje je naivni momak Alan Ford koji zabunom postaje tajni agent, a glavni predvodnik grupe je besmrtni Broj Jedan, koga iz strahopoštovanja članovi grupe zovu “Njegova visost”. Godine starosti Broja Jedan se provlače kao misterija kroz kompletan serijal, dozvoljavajući čitaocu da na osnovu njegovih priča sam stekne predstavu o dužini njegovog životnog vijeka, a navodno ima uspomene iz antičke Grčke i tvrdi da je upoznao likove poput Homera i Robespjera.

            RAZMJENE MEĐU FANOVIMA: Kao pasionirani kolekcionar stripa i poštovalac kulta Alana Forda, pišući ove redove sjetio sam se kako smo još kao djeca, odrasli u vihoru rata, obilazili kioske i pijačne štandove tražeći strip, razmjenjivali ih, pa tako dajući i po deset drugih za onaj jedan koji nam je trebao. Da ne spominjem kako bi u školskim klupama dogodovštine omiljenih junaka bile čitanije od gradiva koje su profesori predavali. Mi smo na svakodnevnom nivou prepoznavali njih u nama ili nas u njima. Kasnije, kada smo odrasli, shvatili smo da smo svi nekad, na neki način, posjedovali i koristili taj optimistički duh sitnog švercera i mućkaroša kao što je i Sir Oliver.

            Današnje generacije, koje odrastaju na YouTube kanalu, ne razumiju našu zaluđenost strip kulturom.

            “Mlade danas ne interesuju stripovi u toj mjeri kao neke prošle generacije, ali s druge strane važno je da strip i dalje živi i da ima onih koji ga rado čitaju. Klinci danas obično kupuju stripove bez teških sadržaja, s puno akcije i malo dijaloga, kao što su ‘Mange’, DC-eva i ‘Marvelova’ izdanja. Ono što nas raduje je da kada dođu u neke godine, obično u srednjoj školi, počinju sa čitanjem stripova višeg ranga kao što je ‘Alan Ford’. Takođe, mnogo očeva zna dovesti klinca da mu uzme (kupi) ’Alana’, ‘Dilana’ ili ‘Zagora’, znači da i dalje ima nade za strip kod nas jer se tradicija čitanja prenosi porodično”, kažu nam zaposleni u beogradskoj striparnici “Darkwood”.

            Iz “Agarthi Comics”, sarajevske striparnice, poručuju da se ne može porediti tržište bivše Jugoslavije i ovo danas, ali da mladi i dalje imaju interesovanje.

            “Osnivanjem striparnice htjeli smo da privučemo i na neki način vratimo mlade ovoj vrsti umjetnosti. Poslije tri godine rada mislim da smo jednim dijelom uspjeli, tinejdžeri sve više dolaze i traže određene vrste stripova kako domaćih autora, što nam je posebno drago, tako i strane klasike kao što je i ‘Alan Ford’”, kažu nam iz striparnice “Agarthi Comics”.

            Jedan od razloga zašto je “Alan Ford” rado čitano štivo i danas je taj da, uprkos svemu, nismo ni slutili da ćemo poslije toliko godina ponovo preživljavati mnoge epizode stripa, ali ovaj put kao junaci u stvarnosti.

 

            Poznate replike

            - “Sad je trenutak velikih odluka: bolje živjeti 100 godina kao milioner, nego sedam dana u bijedi!” - Bob Rok

            - “Ako namjeravaš pobijediti, nipošto ne smiješ izgubiti!” - Broj Jedan

            - “Kupite cvijeće voljenoj ženi, ali ne zaboravite i vlastitu!” - Ulični prodavac

            - “Bolji je častan bijeg nego nečasna smrt!” -Grunf

            - “Bolje ispasti glup nego iz voza!” - Grunf

            - “Cijena? Prava sitnica!” - Sir Oliver

 

            I drug Tito u stripu

            U krugovima ljubitelja stripa veoma je popularan broj “Alana Forda” u kojem se ekipa TNT-a susreće sa Josipom Brozom Titom, a koji je u SFRJ bio zabranjen. Marijan Matić Max, jedan od najvećih kolekcionara stripova na ovim prostorima, posjeduje čak četiri primjerka ovog broja u kojem se Broj Jedan zamjera drugu Titu. Za njega mnogi kolekcionari tvrde da nije original, već da je nekoliko brojeva odštampano ilegalno, u Sloveniji.
By MosHer
<< 08/2014 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

MOJI LINKOVI

SVI TEKSTOVI NA OVOM BLOGU
Uvod!, ili "Malo o meni!"

O knjizi "Mostar - vječni grad"

Sadržaj knjige "Mostar - vječni grad"

Uvod iz knjige "Mostar - vječni grad" - 1. dio

Uvod iz knjige "Mostar - vječni grad" - 2. dio

DRAGOM VELEŽU, PRVOJ I VJEČNOJ LJUBAVI

Pravda za Velež

Justice for Velež, Mostar

Slovo humanosti!!!

Ramazan Šerif Mubarek Olsun!

Deveti novembar – Dan borbe protiv fašizma – Dan kada je srušen Stari most u Mostaru

Naučna istraživanja ljubavnih muka

“Zmijonosac”, novi, 13. horoskopski znak? – “Ne trčite pred rudu!”

Vjerovali ili ne! - Sve je moguće... (1.)

Vjerovali ili ne! - Sve je moguće... (2.)

Vjerovali ili ne! - Sve je moguće... (3.)

Vjerovali ili ne! - Sve je moguće... (4.)

Vjerovali ili ne! - Sve je moguće... (5.)

Vjerovali ili ne! - Sve je moguće... (6.)

PREPORUČUJEM: Posjetite RADOVIĆA SOKAK - vrhunski Blog, u vrhunskom izgledu

Vjerovali ili ne! - Sve je moguće... (7.)

Antifašizam i renesansa

ANTIFA Mostar: Zaljubljeni u slobodu

U Susret Danu Oslobođenja Mostara: NA PARTIZANSKOM GROBLJU (Ognjen Pudar)

U Susret Danu Oslobođenja Mostara: Sretan Vam Dan Zaljubljenog Mostara (Teodor Radović - Tozza)

Vjerovali ili ne! - Sve je moguće... (8.)

Dragan Markovina: Suton jednog grada

ZA VELEŽ SE NE NAVIJA, ZA VELEŽ SE ŽIVI

Mostalgija moja sveprisutna (1. dio)

Mostalgija moja sveprisutna (2. dio)

Mostalgija moja sveprisutna (3. dio)

Hoteli i Restoran “Kriva Ćuprija” Mostar

Dragan Markovina: DOSTOJANSTVO - Drugo ime za VELEŽ

“Ðe ti je Pita” - Anton Draht

SRETAN VAM 8. MART

Vjerovali ili ne! - Sve je moguće... (9.)

Mostalgija moja sveprisutna (4. dio)

Vjerovali ili ne! - Sve je moguće... (10.)

Vjerovali ili ne! - Sve je moguće... (11.)

Vjerovali ili ne! - Sve je moguće... (12.)

Osman Džiho kolumna: U Bosni cunamisti haraju već 20 godina

“CRVENA NOĆ” ZA SJEVERNU AMERIKU 2011.

Vjerovali ili ne! - Sve je moguće... (13.)

REA (Ognjen Pudar)

Vjerovali ili ne! - Sve je moguće... (14.)

Vjerovali ili ne! - Sve je moguće... (15.)

Mostalgija moja sveprisutna (5. dio)

SRETAN NAM TRIDESETI

Crvena noć u Americi: "Rođeni" obnovili veze i evocirali uspomene (Kliker.info)

POMOZIMO: Udruženje "Sunce" Mostar

FOTO GALERIJA: Udruženje „Sunce“ Mostar

"Svi kao Ognjen"

Stari Most nam Šapuće - by Monija Radović

Mostarski Ikari (MOSTARI) - nova Facebook stranica

Mostar Bosnia and Herzegovina-ALL - Facebook stranica

PRIČE DUŠE – Blog Arijane Hinić

E moj tata....... By Monija Rebac Radović

Svijet u 2012. – Smail Špago u Novoj Slobodi

Dva Hrvata haraju Facebookom

70 GODINA OD SMRTI NIKOLE TESLE: Jedan od najvećih naučnika u istoriji čovječanstva

MM - sjećanje

4. Antifa fest u Mostaru, 6. i 7. septembra 2013. godine

Događaji 2013. - Smail Špago u Novoj Slobodi

Na granici sjećanja – Blog

By MosHer za vječnost – sa bloga “Na granici sjećanja“

Kako je Velež dobio drugo ime “Rođeni”

Znanje je moć

Umjesto rođendanske čestitke Nerminu Bisi!

Nermin Bise u raljama intelektualne prostitucije

Ekološki sistem Černobila 28 godina poslije nuklearne katastrofe

Doktor Raymond Rife - zdravlje i zavjere!

Alan Ford pripremio mnoge za život

Ledeni zid namijenjen sprječavanju iscurivanja radioaktivne vode iz Fukushime ne zamrzava se dovoljno brzo

Pravi razlog zašto Nikola Tesla nikada nije dobio Nobelovu nagradu?!

Pismo Abrahama Lincolna učitelju svoga sina

Stranci pitaju: Mi pomažemo poplavljene, ali šta rade bh. vlasti?

Povratak iz tuđine u tuđinu

Priča o nuklearnom dobu

Priča o Jugotonu, prvoj tvornici ploča u ovom dijelu svijeta

Irina Lovrić: Antologijska presuda! Prvi slučaj presuđenog mobinga i diskriminacije na državnom nivou

Mobing

Meho Džeger, prvi poslije Alekse; Pjesnik prezrenih i odbačenih

Islamska obrtnička zajednica Mostar

Događaji koji su obilježili 2014. godinu

Povodom nedavnog verbalnog napada na Šteficu Galić i Amera Bahtijara u Mostaru

NOVI POČETAK

Zanimljivosti o svemirskim sondama

Blogger.ba ipak nastavlja svoj rad, novi vlasnik Pepper communications

Mirisne pare hercegovačke vale

Ekspedicija Zastava 101 - Kragujevac-Kilimandžaro

Događaji koji su obilježili 2015. godinu

O prodaji knjige “Mostar - vječni grad” + njen sadržaj

Događaji koji su obilježili 2016. godinu - 1. dio

Događaji koji su obilježili 2016. godinu - 2. dio

Moj prvi televizijski intervju

SVE MOJE KRATKE PRIČE NA OVOM BLOGU

MOJA E-MAIL ADRESA
mostar4ever@sbcglobal.netONI KOJE ČITAM...NEKE REDOVNIJE...A, NEKE OBAVEZNO

BROJ (NE)ZADOVOLJNIH POSJETIOCA
163150

Powered by Blogger.ba