By MosHer

Dobrodošli na moj blog! Ovdje možete pročitati razne priče i tekstove. Ne zamjerite što ne pišem baš redovno, ali se nadam da ćete, ipak, biti zadovoljni sa onim što pročitate. HVALA VAM ZA POSJETU I ČITANJE!!!

16.01.2011.

“Zmijonosac”, novi, 13. horoskopski znak? – “Ne trčite pred rudu!”

            Novi, trinaesti horoskopski znak smješten je između Škorpije i Strijelca. Ako svaki dan bacite pogled na horoskop u novinama, sada bi trebalo da provjerite da li čitate odgovarajuću rubriku. Pojavio se još jedan horoskopski znak, “Zmijonosac” kojem pripadaju osobe rođene između 29. novembra i 17. decembra. Astronom Parke Kunkle kaže da je zbog nove konstelacije planeta i promjena u položaju Zemlje došlo do izmjena u sistemu horoskopskih znakova, prenosi “Hafington post”.

            Navodno su datumi koji pripadaju određenim znakovima pogrešni, jer se položaj planeta i sazvježđa od vremena začetaka astrologije znatno promjenio. S obzirom na to da podjela na 12 horoskopskih znakova datira od prije tri hiljade godina, Kunkle kaže da je potrebno da se te promjene uzmu u obzir i da se u sistem uvrsti i 13. znak, Zmijonosac (Ophiuchus), i to između Škorpije i Strijelca, prenosi “Mondo”.

            Pošto uvođenje još jednog znaka remeti cijeli sistem, provjerite ponovo šta ste u horoskopu:

 

            Jarac: 20. januara - 16. februara

 

            Vodolija: 16. februara - 11. marta

 

            Ribe: 11. marta - 18. aprila

 

            Ovan: 18. aprila - 13. maja

 

            Bik: 13. maja - 21. juna

 

            Blizanci: 21. juna - 20. jula

 

            Rak: 20. jula - 10. avgusta

 

            Lav: 10. avgusta - 16. septembra

 

            Djevica: 16. septembra - 30. oktobra

 

            Vaga: 30. oktobra - 23. novembra

 

            Škorpija: 23. novembra - 29. novembra

 

            Zmijonosac: 29. novembra - 17. decembra

 

            Strijelac: 17. decembra - 20. januara

 

            Ali, pošto mi je sve ovo zvučalo krajnje sumnjivo, da ne kažem „smrdljivo“, odlučio sam provesti vlastitu istragu o svemu i doći do saznanja šta o svemu ovome misle priznati astrolozi i stručnjaci, jer ovim „novim otkrićem“ upravo njihov „Svijet“ koji poznaju je taj koji je, naizgled u prvi mah, bio uzdrman i u temeljima poljuljan.

 

Astrolozi uzvraćaju udarac: “Novi” znak “Zmijonosac” je stara podvala

 

            Astronom Parke Kunkle je raskrinkavanjem astrologije prouzrokovao virusni val teorija i anti-teorija o 13. znaku “Zmijonoscu” i zbunio sljedbenike astrologije u svijetu, ali takođe je uputio i  “smrtonosan udarac” nesigurnim astrolozima koji su se povukli u svoje ljuske i čeznu za odgovorima.

            “HOROSKOP NIJE POGREŠAN!!! VAŠ ZNAK SE NE MIJENJA!!! ZANEMARITE DEZINFORMACIJE”, zagrmio je astrolog Rob Brezny.

            “Svake, ili skoro svake, godine pojavi se jedan astronom koji eruptira u glavnim medijima svečano najavljujući o tome kako, zbog promjena ravnodnevnica (ekvinocija), astrološki znakovi više nisu usklađeni sa stvarnim sazviježđima”, napisao je Brezny na svojoj internet stranici.

            Kunkle, koji je član upravnog odbora “Planetarijskog društva Minnesote” (SAD), rekao je u intervjuu da je Zemlja promijenila položaj prema Suncu u posljednjih 3000 godina kada su astrološki znakovi prvi put određeni, te da se tako sada pojavljuje novi znak koji se zove “Zmijonosac” i koji diktira tok mnogih događaja.

            “Zbog ove promjene nagiba Zemlje, Sunce se sada zaista nalazi u drugačijem sazviježđu nego što je bilo prije 3000 godina.”

            Pobijajući tvrdnje Parkea Kunklea i drugih sličnih njemu koji pokušavaju dokazati da astrologija nije ispravna, Brezny ih poziva da provedu neko vrijeme u stvarnom studiranju osnova astrologije.

            “Oni koji dovode u pitanje temelje astrologije trebaju prvo naučiti barem dovoljno toliko da znaju o čemu uopšte pričaju”, odlučno poručuje Brezny, koji vodi organizaciju pod imenom “Free Will Astrology”.

            Horoskopski znakovi se ne podudaraju sa sazviježđima na isti način kao što su bili u prošlosti zbog promjena ravnodnevnica, priznaje Brezny, ali kaže da to uopšte nije bitno za moderne astrologe.

            “Savremeni Zapadni astrolozi ovo savršeno razumiju. To je nevažno za njihov rad, jer podatci na kojima baziraju svoje hipoteze ne uključuju proučavanje dalekih zvijezda, ili sazviježđa. Umjesto toga, svoje podatke baziraju na kretanjima planeta u našem vlastitom Sunčevom sistemu u zoni uticaja definisanog odnosa između Zemlje i Sunca.”

            Brezny odbacuje Kunkleovu teoriju prema kojoj postoji fizička povezanost između sazviježđa i osobina ličnosti, rekavši da se astrolozi ne bave sazviježđima.

            “Zapadni astrolozi ne rade sa zvijezdama ili sazviježđima. Njihov fokus je naš Sunčev sistem. Oni proučavaju uzorke planeta i Mjeseca dok prolaze kroz 12 zona definisanog odnosa između Zemlje i Sunca. Njihove zone imaju ista imena kao i sazviježđa, zbog istorijskih hirova, ali te zone nemaju veze sa sazviježđima”, objašnjava Brezny.

            Eric Francis, New York-ški astrolog i učenjak, kaže da je najnovija rasprava nova mrlja za nauku astrologije. On kaže da Kunkleova otkrića nemaju značaja u praksi, jer Zapadni astrolozi koriste tropski horoskop (ovaj isti koji je Brezny upravo objasnio), za razliku od Istočnjačkih astrologa koji koriste zvjezdani horoskop.

            “Postoje dvije vrste horoskopa u opštoj upotrebi. Kunkle opisuje ono što se zove zvjezdani horoskop: po pozadini zvijezda (sazviježđima). To nije horskop koji koristi većina Zapadnih astrologa. To je horoskop koji koriste Istočnjački astrolozi, prvenstveno u Indiji, kao i astrolozi u nekoliko država u našem (Zapadnom) dijelu svijeta. Ova dva horoskopa se razdvajaju za oko 23 stepena”, tvrdi Francis.

            On ismijava Kunkleovu tvrdnju da astrolozi pogrešno određuju položaj Zemlje u odnosu na Sunce, pošto se taj položaj promijenio. “Ili je to šala, ili Parke Kunkle uopšte ne poznaje nauku astrologije. Vjerovatno je malo i jednog i drugog u pitanju kada je riječ o ovom slučaju”, napisao je Francis u članku za “Planetwaves”.

            “Ovdje na Zapadu, mi koristimo horoskop koji prati godišnja doba. To se zove tropski horoskop. On se bazira na položaju Sunčevih zraka i tropa - zato se zove tropski. Postoji još jedan (Istočnjački) horoskop i on se bazira na položaju zvijezda. To se zove zvjezdani horoskop. Ako Kunkle ovo ne zna, to je onda isto kao da vozač trkaćih automobila ne razumije koncept guma”, kategoričan je Francis.

            “Ovo je stara podvala koja vuče porijeklo iz romana naučne fantastike”, je Francisovo vlastito mišljenje o “novom” horoskopskom znaku “Zmijonoscu”.

            “Ovo je zaista stara podvala. Istorijski gledano, ‘Zmijonosac’ nikada nije bio naveden kao sazviježđe u zvjezdanom horoskopu. To je vanjska konstelacija (sazviježđe), izvan Sunčeve putanje, to jest, ‘nije na putu od Sunca do neba’. Ja sam pročitao da je Ptolomej spominje u svojoj literaturi kao nehoroskopsku konstelaciju, što znači da Sunce nikad ne putuje kroz to sazviježđe. U svakom slučaju, postoji dvadesetak sazviježđa koja dodiruje Sunčeva putanja, ali zvjezdani horoskop koristi samo njih 12”, zaključuje Francis.

            I, za kraj, nadam se da će ovi rezultati moje vlastite istrage pomoći da večeras lakše i mirnije zaspu svi oni koji su ubjeđeni da upravo, i jedino, horoskopski znak kojem pripadaju određiva, objašnjava i opravdava sve njihove osobine i cijelu personalnost, pošto sada znaju da mogu i dalje ostati kao pripadnici istog horoskopskog znaka, za koji su vjerovali da mu pripadaju sve od rođenja. Što se tiče mog vlastitog mišljenja, odlučio sam da ću samog sebe svrstati u znak “Kenjca”, i to onog istinskog hercegovačkog kenjca, prije nego što ću ikada dozvoliti da me neki nadri-astrolozi, željni 15 minuta svjetske slave, svrstavaju u “Ovcu” ili “Majmuna”!!!

 

            Ensvid Hadžajlić - MosHer
By MosHer
<< 01/2011 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

MOJI LINKOVI

SVI TEKSTOVI NA OVOM BLOGU
Uvod!, ili "Malo o meni!"

O knjizi "Mostar - vječni grad"

Sadržaj knjige "Mostar - vječni grad"

Uvod iz knjige "Mostar - vječni grad" - 1. dio

Uvod iz knjige "Mostar - vječni grad" - 2. dio

DRAGOM VELEŽU, PRVOJ I VJEČNOJ LJUBAVI

Pravda za Velež

Justice for Velež, Mostar

Slovo humanosti!!!

Ramazan Šerif Mubarek Olsun!

Deveti novembar – Dan borbe protiv fašizma – Dan kada je srušen Stari most u Mostaru

Naučna istraživanja ljubavnih muka

“Zmijonosac”, novi, 13. horoskopski znak? – “Ne trčite pred rudu!”

Vjerovali ili ne! - Sve je moguće... (1.)

Vjerovali ili ne! - Sve je moguće... (2.)

Vjerovali ili ne! - Sve je moguće... (3.)

Vjerovali ili ne! - Sve je moguće... (4.)

Vjerovali ili ne! - Sve je moguće... (5.)

Vjerovali ili ne! - Sve je moguće... (6.)

PREPORUČUJEM: Posjetite RADOVIĆA SOKAK - vrhunski Blog, u vrhunskom izgledu

Vjerovali ili ne! - Sve je moguće... (7.)

Antifašizam i renesansa

ANTIFA Mostar: Zaljubljeni u slobodu

U Susret Danu Oslobođenja Mostara: NA PARTIZANSKOM GROBLJU (Ognjen Pudar)

U Susret Danu Oslobođenja Mostara: Sretan Vam Dan Zaljubljenog Mostara (Teodor Radović - Tozza)

Vjerovali ili ne! - Sve je moguće... (8.)

Dragan Markovina: Suton jednog grada

ZA VELEŽ SE NE NAVIJA, ZA VELEŽ SE ŽIVI

Mostalgija moja sveprisutna (1. dio)

Mostalgija moja sveprisutna (2. dio)

Mostalgija moja sveprisutna (3. dio)

Hoteli i Restoran “Kriva Ćuprija” Mostar

Dragan Markovina: DOSTOJANSTVO - Drugo ime za VELEŽ

“Ðe ti je Pita” - Anton Draht

SRETAN VAM 8. MART

Vjerovali ili ne! - Sve je moguće... (9.)

Mostalgija moja sveprisutna (4. dio)

Vjerovali ili ne! - Sve je moguće... (10.)

Vjerovali ili ne! - Sve je moguće... (11.)

Vjerovali ili ne! - Sve je moguće... (12.)

Osman Džiho kolumna: U Bosni cunamisti haraju već 20 godina

“CRVENA NOĆ” ZA SJEVERNU AMERIKU 2011.

Vjerovali ili ne! - Sve je moguće... (13.)

REA (Ognjen Pudar)

Vjerovali ili ne! - Sve je moguće... (14.)

Vjerovali ili ne! - Sve je moguće... (15.)

Mostalgija moja sveprisutna (5. dio)

SRETAN NAM TRIDESETI

Crvena noć u Americi: "Rođeni" obnovili veze i evocirali uspomene (Kliker.info)

POMOZIMO: Udruženje "Sunce" Mostar

FOTO GALERIJA: Udruženje „Sunce“ Mostar

"Svi kao Ognjen"

Stari Most nam Šapuće - by Monija Radović

Mostarski Ikari (MOSTARI) - nova Facebook stranica

Mostar Bosnia and Herzegovina-ALL - Facebook stranica

PRIČE DUŠE – Blog Arijane Hinić

E moj tata....... By Monija Rebac Radović

Svijet u 2012. – Smail Špago u Novoj Slobodi

Dva Hrvata haraju Facebookom

70 GODINA OD SMRTI NIKOLE TESLE: Jedan od najvećih naučnika u istoriji čovječanstva

MM - sjećanje

4. Antifa fest u Mostaru, 6. i 7. septembra 2013. godine

Događaji 2013. - Smail Špago u Novoj Slobodi

Na granici sjećanja – Blog

By MosHer za vječnost – sa bloga “Na granici sjećanja“

Kako je Velež dobio drugo ime “Rođeni”

Znanje je moć

Umjesto rođendanske čestitke Nerminu Bisi!

Nermin Bise u raljama intelektualne prostitucije

Ekološki sistem Černobila 28 godina poslije nuklearne katastrofe

Doktor Raymond Rife - zdravlje i zavjere!

Alan Ford pripremio mnoge za život

Ledeni zid namijenjen sprječavanju iscurivanja radioaktivne vode iz Fukushime ne zamrzava se dovoljno brzo

Pravi razlog zašto Nikola Tesla nikada nije dobio Nobelovu nagradu?!

Pismo Abrahama Lincolna učitelju svoga sina

Stranci pitaju: Mi pomažemo poplavljene, ali šta rade bh. vlasti?

Povratak iz tuđine u tuđinu

Priča o nuklearnom dobu

Priča o Jugotonu, prvoj tvornici ploča u ovom dijelu svijeta

Irina Lovrić: Antologijska presuda! Prvi slučaj presuđenog mobinga i diskriminacije na državnom nivou

Mobing

Meho Džeger, prvi poslije Alekse; Pjesnik prezrenih i odbačenih

Islamska obrtnička zajednica Mostar

Događaji koji su obilježili 2014. godinu

Povodom nedavnog verbalnog napada na Šteficu Galić i Amera Bahtijara u Mostaru

NOVI POČETAK

Zanimljivosti o svemirskim sondama

Blogger.ba ipak nastavlja svoj rad, novi vlasnik Pepper communications

Mirisne pare hercegovačke vale

Ekspedicija Zastava 101 - Kragujevac-Kilimandžaro

Događaji koji su obilježili 2015. godinu

O prodaji knjige “Mostar - vječni grad” + njen sadržaj

Događaji koji su obilježili 2016. godinu - 1. dio

Događaji koji su obilježili 2016. godinu - 2. dio

Moj prvi televizijski intervju

SVE MOJE KRATKE PRIČE NA OVOM BLOGU

MOJA E-MAIL ADRESA
mostar4ever@sbcglobal.netONI KOJE ČITAM...NEKE REDOVNIJE...A, NEKE OBAVEZNO

BROJ (NE)ZADOVOLJNIH POSJETIOCA
163151

Powered by Blogger.ba